Oregonski se par usudio otići na datum noći, ostavljajući njihovog jednogodišnjeg sina za ono što su smatrali sposobnim rukama njihovog čuvara.

Umjesto toga, kad su se vratili kući, čuli su kako dijete vrišti, a njihova čuvara, Markell Deon Hilaire, spavala je na kauču. Sljedećeg jutra, u svjetlosti dana, vidjeli su da je njihov dječak, Jakov, prekriveno modricama.

Hilaire je priznao da je prije dva mjeseca zloupotrebljavao Jakova, ali je u početku nije mogao biti procesuiran zbog presude u Oregonu koji kaže da žrtva mora biti u stanju definitivno dokazati da je zlostavljanje namjerno, što je teško učiniti kada je žrtva beba koja ne može govoriti.

Jakovljevi otac, Joshua Marbury, na virusnom Facebooku koji je izazvao javni bijes, napisao je: “Nešto se treba učiniti, a ne može samo pogoditi dijete i još više da bi se s njom udaljila jer vam dijete ne može govoriti.” Zahvaljujući ovlastima društvenih medija, odgovoren je Marburyjev poziv na akciju.

Hilaire, 27, uhićen je zbog optužbi za zlostavljanje i zlostavljanje ovog tjedna nakon što se predao policiji, navodi se u priopćenju za tisak Sherwooda, dr. Sc. Njegov jamčevina postavljen je na 10.000 dolara, a navodno je plaćen.

Dok su šampioni kampanje #justiceforjacob mogli smatrati ovu malu pobjedu, mnogi su nezadovoljni što je Hilaire pušten iz zatvora.

Dok drugi shvaćaju da je čak i veće pitanje u pitanju je da Oregon državni zakon ne štiti žrtve koji ne mogu govoriti za sebe.

“U ovom trenutku naš je slučaj u rukama pravosuđa”, napisala je Jacobova mama, Alicia Quinney, na svojoj Facebook stranici. “Hvala svima na vašoj podršci i kontinuiranoj podršci, jer se ovaj slučaj kreće naprijed. Nastavit ćemo borbu za Oregonov zakon koji se mijenja!”